[...] pracy tarczycy, zaburzenia glikemii itd.). 6. Insulina może być sprzymierzeńcem lub wrogiem. Przykładowo w badaniu Lin F. Changa i wsp. przed podaniem posiłku bogatego w węglowodany (grupa „wysokich węglowodanów oraz niskich tłuszczy” otrzymała 21 g tłuszczu oraz 158 g węglowodanów). Utlenianie WKT było wysokie, poziom WKT w [...]
Jeśli trenujesz brzuch z wielką intensywnością i częstotliwością marząc o uzyskaniu efektownych mięśni prostych i skośnych, to jest to droga donikąd. Dlaczego? Nawet gigantyczna praca mięśni brzucha (i pobocznych partii angażowanych w dany ruch) nie ma aż takiego znaczenia dla redukcji tkanki tłuszczowej. Jak wygląda efektywność pozostałych [...]
[...] W tkance podskórnej aktywność LPL była 2-4x niższa. To o co tu w końcu chodzi z tą lipazą lipoproteinową? W obecności insuliny (największy wpływ na jej wyrzut mają węglowodany oraz proteiny) kortyzol zwiększa aktywność lipazy lipoproteinowej (LPL, EC 3.1.1.34) co prowadzi do odkładania najgroźniejszego rodzaju tłuszczu wisceralnego. [...]
[...] wierzy w to, iż aeroby są podstawowym elementem redukcji tkanki tłuszczowej. Niestety, w trakcie pracy aerobowej głównym źródłem energii jest glikogen mięśniowy – czyli węglowodany. Im wyższa intensywność pracy (większe VO2 max, tętno, ilość mleczanów), tym bardziej pozyskiwanie energii przesuwa się na węglowodany, kosztem WKT (FFA). [...]
[...] szybszym chodzeniem, to Twój organizm zacznie palić tłuszcz, ale jeżeli zaczniesz biec albo iść na tyle szybko, że dostaniesz zadyszki, to Twój organizm zacznie spalać węglowodany zamiast tłuszczu”. Komentarz: kolejne porady niemające nic wspólnego z rzeczywistością. Nawet przy biegu blisko progu mleczanowego (dla dobrze wytrenowanej osoby [...]
[...] w płynie stawowym a nasileniem zmian destrukcyjnych w stawie kolanowym.” U ludzi wyższe stężenia leptyny odnotowuje się w nocy. Odpowiedź na posiłek, szczególnie bogaty w węglowodany, jest większa w nocy, niż w dzień (co nie powinno dziwić, gdyż z innych badań wiemy, iż oporność insulinowa jest najmniejsza rano, a największa wieczorem). Co [...]
[...] istniejące w sporcie różni się czymś od tego występującego w dietach dla „zwykłych” ludzi. Dlaczego nie chudnę? Bardzo często firmy wytwarzające produkty żywieniowe bogate w węglowodany (np. wysokowęglowodanowe przekąski, ryż ekspandowany, orkisz itd.) sponsorują np. imprezy biegowe. Jeszcze nic takiego się nie stanie, gdy biegacz mający 8-10% [...]
[...] węglowodanów i/lub białka ma wpływ na wyrzut insuliny, co może silnie stłumić lipolizę. Z kolei wpływ na utlenianie WKT zależy już bardziej od czasu, w jakim podajemy węglowodany (w czasie pracy wychwyt węglowodanów jest znacząco zwiększony, jest to inna sytuacja metaboliczna, niż przed treningiem). Optymalne rozwiązanie to zachowanie 2-3 [...]
[...] z nich 30 zdrowych, młodych mężczyzn (w wieku 23 ± 1 lat) zostało losowo przydzielonych do grupy suplementacji kreatynowej lub placebo. Pacjenci otrzymywali placebo (węglowodany) lub kreatynę (20 g / dziennie) przez 5 dni przed unieruchomieniem jednej nogi za pomocą odlewu na 7 dni. Pobierano próbki mięśni przed podaniem kreatyny, przed i [...]
Węglowodany są jednym z głównych składników diet kulturystycznych. Istnieją naukowcy, którzy kwestionują sensowność tego założenia, jednak czy słusznie? Z pewnością węglowodany są jednym z tańszych źródeł energii. Najdroższym składnikiem diety kulturysty są wysokiej jakości proteiny oraz tłuszcze (np. awokado, migdały, orzechy, nasiona, tłuszcz [...]
[...] praca jest niewskazana (obojętnie, czy będą to aeroby, czy interwały). Po treningu siłowym należy raczej nawodnić się, schłodzić (w razie potrzeby), spożyć proteiny, węglowodany oraz wypoczywać – a nie „wchodzić” na niebotyczne zakresy tętna. Jednakże, jeśli zależy Ci na poprawie definicji oraz pozbywaniu się podskórnych zasobów tkanki [...]
[...] ALA kwas alfa liponowy, posiada znaczący wpływ na metabolizm energetyczny w naszym ciele. Głównie odpowiada za to, jak nasze ciało wykorzysta spożywane węglowodany, co wykazuje działanie synergistyczne do opisywanej wcześniej berberyny. Dodatkowo kwas ALA zadba o to, aby nasze mięśnie posiadały znaczący dopływ glukozy, co [...]
[...] stosowania regularnie). Nie należy bazować np. na oleju słonecznikowym i innych tłuszczach prozapalnych (bogatych źródłach kwasów omega-6). Bazą podobnej diety powinny być węglowodany w postaci ryżu brązowego, makaronu, płatków owsianych, kaszy gryczanej, kaszy jęczmiennej, chleba razowego (najlepiej przygotowanego w domu; jeśli jest to produkt [...]
IGF-1 nie jest “złe”, ani “dobre”. Takie kryteria nie mają sensu w odniesieniu do medycyny, biochemii czy farmakologii. Najlepsze na świecie lekarstwa często mogą wyrządzić spustoszenie w organizmie, a w nadmiarze zabija nawet woda. W nadmiarze insulina potrafi zabić bardzo szybko, ale jej niedobór powoduje „śmierć na raty” (glukoza w nadmiarze [...]
[...] inne błędy mogli popełnić? Dla osób chorobliwie otłuszczonych działa praktycznie każdy rodzaj interwencji dietetycznej – nieważne, czy w postaci klasycznej diety bogatej w węglowodany (gdzie dostarcza się stosunkowo niewiele protein i tłuszczu; z reguły rozkład przedstawia się tam następująco: 50-60% węglowodany, 10-20% proteiny, 20-30% [...]
Jest kilka powodów, dla których proces odchudzania u kobiet może różnić się od redukcji masy ciała u mężczyzn. Niezwykle ważnym aspektem jest choćby funkcjonowanie układu hormonalnego, który w przypadku płci żeńskiej bywa trudny do „opanowania”, jeśli pojawią się tam jakieś nieprawidłowości. Forskolina, pochodząca z pokrzywy indyjskiej, zwiększa [...]
[...] we krwi (w tym szczyt przypada na 2-3 h po posiłku). I teraz krytycznie zastanów się, jakie ma znaczenie, czy jesz regularnie co 3 godziny lub dostarczasz zaraz po treningu węglowodany, skoro składniki odżywcze z poprzedniego posiłku cały czas krążą sobie w ciele? Podobnie poziom insuliny po posiłku bogatym w węglowodany może być podniesiony [...]
[...] białka + tłuszcze, np. białko serwatkowe (40 g) + migdały (30 g), grupa B – śniadanie fast food (mała ilość protein, ogromna tłuszczów i węglowodanów), grupa C – prawie same węglowodany (np. dżem jabłkowy), grupa D – prawie same tłuszcze. Kolejny przykład: wszystko wygląda wspaniale, pacjenci zostali podzieleni na grupy, jedni jedzą śniadania, [...]
[...] 124 g dziennie). I tu ważna uwaga - z proporcji makroskładników można się domyśleć, iż badania były prowadzone w latach 80. i 90. XX wieku, gdyż jako źródło energii dominują węglowodany. Obecnie proporcje znacząco przesunęły się na pozyskiwanie energii z tłuszczów. Na przykład w badaniu Hyerang Kim i wsp. wzięło udział 8 elitarnych koreańskich [...]
[...] diety. Nie musi być to schemat o drastycznie zmniejszonej podaży energii. Często dla poprawy sylwetki wystarczy ograniczenie podaży cukru, zamiana glukozy i fruktozy na węglowodany złożone, a tłuszczów nasyconych na jedno- i wielonienasycone. Co powoduje deficyt kaloryczny? Z pewnością ma wpływ na stężenie hormonów tarczycy, leptyny, [...]